Carregant...
 

Entretela

Resultat: Projecte ENTRETELA

Amb el propòsit de reduir les bosses i embolcalls d’un sol ús (de plàstic) en les sortides de l’alumnat (en hores lectives) s’ha creat l’entretela.

Definim entretela com un producte per embolicar entrepans, peces de fruita… (conegut popularment com boc’n’roll)

L’alumnat que es queda al menjador farà ús de l’entretela per emportar-se el dinar durant les sortides en hores lectives.

WhatsApp Image 2022 10 03 At 9.59.42 AM

COM NETEJAR L’ENTRETELA

Després de les sortides les entreteles tornen a l’escola (al menjador) Durant el dia següent, les famílies les netejarem a la pròpia escola. (Les famílies voluntàries del grup que ha fet la sortida han de coordinar-se per a netejar les entreteles a l’escola)

Donant la volta a l’entretela i amb un drap ja n’hi haurà prou. També hem de revisar que hi són totes, i s’hi hi ha algún desperfecte en alguna entretela, hem comunicar-ho per a poder fer el manteniment necessari.

Periòdicament ens les emportarem per netejar-les amb la rentadora. Hem de tenir en compte que els teixits són delicats i s’ha de rentar en fred i no es pot utilitzar secadora.

EL PROJECTE ENTRETELA

El disseny i confecció de les entreteles els ha realitzat Paula Barthes (família de l’escola)

En el disseny va treballar colze a colze amb la coordinació de l’espai migdia i la cuinera per a trobar el disseny adequat a les necessitats vàries, tant de capacitat, manipulació còmode i fàcil, i seguretat per a distingir els diferents tipus d’al·lèrgies.

El resultat és un èxit, més enllà de l’impacte immediat en la reducció de residus, l’acció està servint per obrir el debat entre els mateixos infants, que veuen com hi ha companyes i companys que han canviat el plàstic per unes boniques teles de colors que es renten després de fer-les servir i es tornen a utilitzar a la propera sortida. Ho comenten entre ells i el debat arriba a les cases. I una cosa tan senzilla com això però que té un impacte directe en el nostre entorn es normalitza, s’incopora las hàbits diaris.

També és un èxit per a la cuinera, que amb les entreteles, se li ha simplificat la manipulació a l’hora d’embolicar els entrepans i fruites.

Desitjem que la iniciativa s’extengui a altres escoles. Això seria fantàstic!

El setmanari “L’independent de Gràcia” en va fer ressó: https://memoria.afamontseny.com/nextcloud/index.php/s/KACfaTS5zDnQZws

Work in Process: Projecte ENTRETELA

Després de parlar-ho amb la Berta i la Tere (Esguard + Doble Via) definim l'ENTRETELA, anomenat també Bock&Roll, segons el que ve seguidament.
Producte per embolicar entrepans, peces de fruita, etc., que permet reduir la utilització d’embolcalls d’un sol ús.
ULL!
S'hauria de COMPLETAR el kit per a les sortides amb unes bosses per a encavir-hi la fruita, tovalló, cantimplora i entretela...
i evitar així també la utilització de bosses d'un sol ús. PENDENT DE DESENVOLUPAR

Característiques:
Seràn de bossa amb tanca de velcro. Sembla més pràctic i fàcil d'embolicar per a facilitar la feina de la cuinera.

Mides:
Per primària creiem que mínim caldria 25x25 cm, per infantil podria ser més petit però no creiem que calgui diferenciar. Jo (german) potser els faria una mica més grans, 30x30 cm o 25x30 cm, per a que també serveixin d'estovalles.

Teles:
La part de dins s'ha de definir.
La tela de fora jugarem amb diferents colors per tal de contemplar els diferents tipus d'al·lèrgies:
- Halals, no carn i vegetarians (tela verda): 13 infants en tota l'escola
- Gluten (tela groga): 3 infants
- Lactosa i proteïna vaca (tela blau cel): 3 infants
- SENSE al·lèrgies (potser algun estampat)

Quantitat:
Podem començar amb unes 30 entreteles (depenent del cost final)
Si tenim en compte el nombre màxim d'alumnes amb al·lèrgies en un mateix grup: (Lactosos 2 max/grup, Gluten 1/grup, Vegetas halal 4max/grup)
Podriem estimar:
5 entreteles VERDES, 2 entretela GROGA, 3 entreteles BLAU CEL i 20 entreteles AMB ESTAMPAT

FUNCIONAMENT:
Pensar bé com es netegen, cal complir amb protocols de seguretat i higiene, sobretot per al·lèrgics!!
Podrien rentar-ho les pròpies famílies.