Carregant...
 

Projecte Aigua

Persona Coordinadora: German, amb ajuda del Xavier

De la darrera mixta de 2023 comentavem això:

Bàsicament són tres projectes:
 1. Rec automàtic de l'escola,
 2. Recollir aigua de pluja per regar
 3. Rec gota a gota.

Encaixa amb alguns projectes de l'escola, que volen posar l'accent en el treball dels infants vers la sostenibilitat.
El que s'ha de coordinar bé amb l'escola és quan dur-los a terme, ja que les propostes per la sostenibilitat han de sorgir dels infants.

La Comi Natura es compromet a fer uns petits projectes sobre cada proposta, per a saber si són viables i que implica cada un d'ells, i tenir un pressupost aproximat del cost.

1. Recollir aigua de pluja o menjador per regar i habilitar un rec automàtic a l'escola

Hem anat buscant on pot haver una captació de l'aigua de pluja provinent d'algun baixant. No veiem clar els baixants que estan a la vista i que es puguin aprofitar, i alhora sigui senzill empalmar un dipòsit. Sembla que a l'edfici principal de l'escola, l'aigua de pluja baixa per canonades per dins de l'edifici, i no per baxiants en façana.

Només es veu un baixant fàcilment accessible al pati de dalt, al costat del frontó, però la ubicació del dipòsit quedaria una mica lluny (a l'antic parvulari) de les taules de conreu.
Selecció 1127


Cal tornar a mirar i repensar, tenint en compte exactament que és el que es podria regar i on està ubicat.

1.1. Dipòsits per emmagatzemar aigua

De la recerca de dipòsits per emmagatzemar aigua hem trobat aquest que referenciem, és econòmic, plegable, de 500L o 250L o 750L i permetria omplir-lo manualment pels infants (amb les sobres d'aigua del menjador, per exemple)

Tectake Depósito plegable para agua de lluvia
Selecció 1121
https://www.tectake.es/es/deposito-plegable-para-agua-de-lluvia-800799
https://www.leroymerlin.es/productos/construccion/depositos/depositos-de-agua/tectake-deposito-plegable-para-agua-de-lluvia-500l-86403552.html

1.2. Programador solar de reg per a dipòsit

Sobre el rec automàtic, hi ha aquest producte que funciona autónomament amb plaques solars:
https://www.gardena.com/es/productos/riego/riego-automatico-de-vacaciones/riego-solar/967999001.html

Selecció 1123 Selecció 1122Es podria emprar per a agafgar aigua del dipòsit i regar les plantes.
O també es podria emprar per a agafar l'aigua que s'acumula a l'embornal al costat de la font del pati de dalt, i xuclar-la periòdicament per a desar-la al dipòsit d'emmagatzematge.

O emprar-ne dos: un per a cada cosa ;-)

Els mesos que no els arribi prou llum solar per carregar les piles recarregables que porta integrades a dins, doncs es poden desmuntar temporalment i carregar de nou amb un carregador estàndard (triga una estona, per que son de gran capacitat, però és factible, i tornaríem a tenir la bomba d'aigua funcional autònomament unes quantes setmanes més, o mesos, depenent de la freqüènciad de bombeig)

2. Recollida d'aigua de pluja per al Bosc Turull i Hort escolar

No queda clar si ho ha mirat algú. O si val la pena. A més, és equipament ambiental de l'Ajuntament, potser és allà on poden avaluar si els compensa per tal de millorar el reg dels arbres o hort en perìodes de sequera, i el component ambiental de recollir aigua de pluja. El Xavier es guarda la idea per comentar quan toqui amb els seus companys de feina a l'"Oficina de Canvi i Climàtic i Sostenibiltiat", que és d'on depenen els equipaments ambientals municipals.

3. Sistema de reg automàtic a l'hort escolar al bosc de Turull

Sembla que estava espatllat, i no funcionava. El German es va oferir a revisar-ho el 2023 i va trobar que hi havia una fuita, que es podia arreglar.
Si entrem en fase de sequera aquest 2024, sembla que no es podrà regar amb aigua potable de les canonades d'aigua de boca.
Com es regarà l'Hort?

4. Recollida d'aigua d'altres usos

Si no estiguessim en context de sequera, podríem aprofitar el programador de reg de l'escola (del patí de baix, conectat a l'aixeta amb la màniga groga). Però en períodes de sequera no es deixa regar amb maniga, o sistemes que emprin lpaigua potable per a consum humà, així que millor anar treballant per a cercar i emprar fonts alternatives d'aigua per regar. (com és kmolt pedagògic, per cert, tant per a l'alumnat com per a les famílies, del problema ecosocial que tenim amb l'aigua en context d'emergència climàtica i clima mediterrani).

La part ajardinada, amb rec automàtic o manual per alumnat, professorat i/o famílies, idealment d'aigua en dipòsit que empri fonts alternatives d'aigua que no siguin la de les aixetes d'aigua potable.


5. Tallers

5.1. Reg gota a gota amb ampolles de refresc i participació de l'alumnat


Selecció 1124

Veure Taller de Reg Sostenible

5.2. Taller de fer abeuradores per a ocells

No s'ha fet mai encara, però es podria fer la primavera de 2024 amb algun sistema com aquest:

How To Make A Bird Water Feeder | DIY Homemade Plastic Bottle Bird Water Feeder